a történet

a galéria története

2010 augusztusának elején Kovács Milán úgy gondolta, hogy illene végre nyitni Székesfehérváron egy apró kortárs művészeti galériát, ahol kizárólag fiatal alkotók állíthatnák ki munkáikat. A működési elv az lett, hogy a galéria terveink szerint a – szintén székesfehérvári – Fúzió Egyesület irodájaként is üzemel majd, így egy pályazatképes együttműködés jöhet létre. Az egyesület révén került a képbe Silye Zoltán és Futterer Judit, akik egyenrangú társtulajdonosként vesznek részt a munkában. A galéria magáncélú és non-profit, tehát nem árulunk alkotásokat, valamint nem tartunk aukciókat, legfeljebb közvetítünk az alkotók és az érdeklődők között. Jelenlegi formájában időszakos egyéni- és csoportos kiállítások befogadására alkalmas.

Sajnálatos módon 2012. augusztusának végén a Fehérvári Civil Központ átalakulása miatt a galéria határozatlan időre passzivitásba vonult helyszín hiányában. A jövőt pedig majd meglátjuk…

a galéria legutóbbi helye

Ha lehet úgy mondani: a hely talált ránk. Konkrétan egy aprócska 16 négyzetméteres üzlethelyiség a Kálmán udvarban, Székesfehérvár belvárosában. A berendezésnél a „minimal design” alapeszmét alkalmaztuk, így – az egyébként is aprócska galéria – nincs túlzsúfolva mindenfélével. 2011. márciusában az eredeti helyen fel kellett függesztenünk tevékenységünket, de 2011. szeptemberében a galéria újranyit a Fehérvári Civil Központban. Az új helyiség nagyobb az eredeti 16 m2-nél, most 18,4 m2. A helyiség még mindig kicsi, de számításaink szerint ízlésesen mutathat akár 30 db közepes méretű vagy 7 db 1 x 1 méteres kép is.

a galéria célkitűzései

Célunk, hogy teret adjunk a kortárs művészet minden ágának, a helyiség saját – térbeli – korlátain belül. Ebből a megfontolásból klasszikus értelemben vett szobrokat sajnos nem áll módunkban kiállítani, de más installációkat nem zárunk ki. Továbbá szeretnénk elérni, hogy hozzánk hasonlóan mások is kedvet kapjanak kiállításokat szervezni fiatal-, pályakezdő- és frissen diplomázott művészeknek. A jövőben képző- és iparművészeti workshopokat tervezünk minden korosztály számára, melyekre bárkit térítésmentesen és szívesen várunk. Mivel egy egyesület áll mögöttunk, nagy lehetőségnek tartjuk, hogy pályázhatunk különböző forrásokra, melyekkel színvonalasabbá tehetjük rendezvényeinket.

a galéria legutóbbi méretei

Rendelkezésünkre áll a galéria belső tere (tér: ~18,4 m2, falfelület: ~18,2 m2). A galéria olyan kiállítósín-rendszert használ, mellyel a képek egyszerűen és gyorsan installálhatók.

a galéria legutóbbi nyitvatartása

Biztosan nyitva tartunk hétfőtől péntekig 10.00-tól 16:00-ig, de rendezvények, megnyitók, valamint workshopok alkalmával természetesen ezt meghosszabbítjuk.

az egyéb elfoglaltságok

Rengeteg művészeti témájú könyvvel, magazinnal és albumokkal várjuk az érdeklődőket, valamint a Fúzió- és Gaja Egyesület eddigi kiadványai is mind megtalálhatók a galériában.