2012. március 16. – Phasebook Project 2011

2012. február 29. | a kiállítások
ahova tartozik |
2012. március 16. – Phasebook Project 2011 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

a megnyitó | 2012. március 16. 18 óra
ameddig nyitva | 2012. április 19.
a kiállítók | Kádár Levente és Károlyi György, fotóművészek
a kiállítás címe | Phasebook Project 2011
aki megnyitja | Varga Gábor, mikrobiológus és az alkotók
a helyszín | csöp galéria | székesfehérvár | rákóczi u. 25.
a képekről |

A projekt

A Phasebook egy művészeti projekt melynek célja, hogy a kortárs fotográfia legkülönbözőbb eszközeivel évről-évre szubjektív, mégis átfogó képet adjon európa és elsősorban magyarország fesztiváljainak résztvevőiről, az európai és magyarországi fesztiválkultúráról.

Az angol phase szó – mozzanat, szakasz – egyaránt utal a fesztiválok időszerűségére és a projekt technikai jellegére. A Phasebook Project továbbá reakció a globális közösségi oldalak hirtelen elterjedésére és népszerűvé válására, illetve az ezzel együtt kialakuló online közösségi kultúrára.

A jövőben megvalósuló phasebookproject.com honlap lehetőséget ad az alkotók által szubjektív szempontok alapján lefényképezett személyeknek, hogy magukról további információkat, képeket osszanak meg a site látogatóival. Az alkotók saját véleménye így a lefényképezett személyek által megosztott információkkal, az önmagukról alkotott képpel vethetők össze, ami további vizsgálatra ad lehetőséget a magyarországi és európai fesztiválkultúrával kapcsolatban. A különleges technikai eljárás, az üvegnegatív haszálata és az ezzel járó hosszú expozíciós idő (körülbelül 5-10 másodperc) megkövetelte a modellektől a statikus pozíciót és az érzelemmentes arckifejezést.

A Phasebook Projektet Kádár Levente és Károlyi György alapította 2009-ben.


2009

A projekt első állomása a budapesti Sziget Fesztivál volt. A rendezvény bejáratánál 5 nap alatt 16 országból 79 személy ült modellt a két fotográfus nagyformátumú kamerájának. Modelljeinket ülő helyzetben szemből és profilból fényképeztük.

A Phasebook Project elsőként a budapesti Millenáris Parkban mutatkozott be 2010 Május 7.-Július 6. között. A kiállítás kurátora Kincses Károly volt, a megnyitó beszédet Németh Juci tartotta.

A kiállítást négy hét alatt több mint ötvenezren látták (forrás: Millenáris Nonprofit Kht.)


2010

A 2010-es évben öt fesztiválon készítettünk fényképeket (Balaton Sound, Sziget Fesztivál, Művészetek Völgye, Hanna-Hanna fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok). A rendezvényeket úgy válogattuk, hogy azok tematikájukban és kínálatukban különbözzenek, földrajzi elhelyezkedésükben pedig különböző régiókat fedjenek le. A 2009-es sorozat tematikájától annyiban tértünk el, hogy a portréképek mellett egyészalakos felvételeket is készítettünk.

A Phasebook Project 2010-es képeit először a Szegeden, a Generációs Különbségek című tematikus nemzetközi fotókiállításon mutatták be a Fotóhónap 2010 keretein belül. Szerepelt a budapesti Generációs Különbségek összművészeti fesztiválon a Gödör klubban, illetve a Möbelkunstban, a Portfolio Points 2011 kiállítássorozat keretén belül. A Phasebook Project projekt 2010-ben készült sorozatának önálló, hivatalos kiállítása 2011. június 28.-án nyílt a budapesti Lumen galériában.


2011

2011-ben a kelet-magyarországi Hegyalja fesztivált, a budapesti Sziget fesztivált, és a felvidéki, szlovákiai Hanna-Hanna fesztivált látogattuk meg. Az egészalakos- és portréfotók mellett nagy hangsúlyt fektettünk a tájképek készítésére. Az üvegnegatív portréképeket 2011-ben először egy rövidfilm egészíti ki. A Phasebook Project 2011 első bemutatója a székesfehérvári Csöp galériában lesz 2012 március 16-tól.

a képek


az installációs nézet


az installálás